Scheveningen PeeZee
Copyright © 2013 - 2017 by "Peter"  ·  Alle rechten voorbehouden  ·  E-Mail: info@scheveningen-peezee.nl
Niet Commercieel!
AVG Free 2016 Update
Zo rond deze tijd (vanaf oktober 2015) kan men weer een melding ontvangen van AVG m.b.t. de update naar de versie van 2016 (versienummer 2016.0.7227).
Om AVG Free daadwerkelijk 'Free' te houden, moeten we tijdens de update maar één ding in de gaten houden. Daar kom ik zometeen op terug.
Nadat we toestemming hebben gegeven om AVG te updaten zien we het volgende venster:
Hierna wordt het onderstaande scherm getoond, waarbij men de mogelijkheid heeft om een 'AVG MyAccount' aan te maken. Uiteraard heeft iedereen de vrijheid om zo'n account aan te maken, maar aangezien ik al voldoende accounts met betrekking tot andere websites in m'n digitale boekhouding heb rondslingeren, kies ik in dit geval voor 'Nu overslaan'.
De virusscanner van AVG (Free) heet tegenwoordig AVG Protection. Tevens wordt tijdens de update een nieuwe tool 'AVG Zen' geïnstalleerd. De gemiddelde gebruiker zal AVG Zen niet echt gebruiken. Voor meer informatie verwijs ik dan ook naar de website van AVG, waar de funkties van AVG Zen prima zijn omschreven.

Aangezien ik geen gebruik maak van AVG Zen, heb ik uiteraard een poging ondernomen om deze tool te verwijderen. Indien men AVG Zen wil verwijderen, vraagt het deïnstallatieprogramma om ook de 'onderliggende' (oftewel de bijbehorende) programma's te verwijderen. In dit geval dus AVG Protection. En dat is dus niet de bedoeling. Dus we laten AVG Zen voor wat het is.
Vervolgens worden de onderdelen geïnstalleerd, zoals BESCHERMING en PRIVACY EN IDENTITEIT. Dit is ook afhankelijk van wat er in het verleden reeds was geïnstalleerd, dus de afbeelding hieronder kan afwijken.
Tijdens de installatie kan het onderstaande popup-scherm worden getoond. Hier kan men de keuze maken om de tool AVG Web TuneUp te installeren. Indien met dit toestaat, worden de standaard startpagina en zoekmachine aangepast. Ook hier geldt weer: zelf kiezen. Ik kies voor 'Afwijzen', aangezien ik mijn standaard startpagina graag op 'Google' wil laten staan en m'n standaard zoekmachine (in dit geval ook 'Google') ook wil behouden.
Omdat we onze gratis versie van AVG ook daadwerkelijk gratis willen houden, is het belangrijk om nu te kiezen voor 'Aangepaste installatie'!!!

Vervolgens worden de benodigde bestanden gedownload.
Uiteindelijk belanden we weer in een herkenbaar scherm en wordt het statusoverzicht van de diverse onderdelen getoond.
En weer wordt er een popup getoond, met de vraag of we de PC of laptop willen laten onderzoeken op fouten en prestatieproblemen. Wederom zelf kiezen. Hou er rekening mee dat dit programma eenmalig gratis is.
In geval men deze tool laat installeren en uitvoeren, bestaat er een (kleine) kans dat de PC of laptop (bij bepaalde programma's) daarna toch wat problemen kan geven. Aangezien de tool ook het register aanpakt, wil dit niet zeggen dat dat altijd een verbetering oplevert.

Mijn keuze was in dit geval dus het 'kruisje' rechts bovenaan.
Nog even over AVG Zen.
Indien men vanuit AVG Zen op de 'knop' BESCHERMING FREE klikt, opent het bekende AVG-scherm (dat nu dus AVG Protection heet).
Klikt men op de 'knop' PRIVACY EN IDENTITEIT dan wordt onderstaand scherm getoond. Desgewenst kan men gratis de tool 'Privacy Fix' laten installeren.
Aangezien ik geen gebruiker ben van Facebook en LinkedIn (en mijn Google-accounts wil laten voor wat ze zijn), heb ik ervoor gekozen om deze tool niet te installeren. De andere reden dat ik het niet gebruik, ligt aan het feit dat mijn standaard webbrowser Internet Explorer is. Privacy Fix is alleen geschikt voor de browsers Chrome en Firefox en daarnaast ook voor de besturingssytemen Android en iOS.

Meer informatie over Privacy Fix is hier te vinden op de website van AVG.
Als laatste nog een eenvoudige tip. Indien AVG met de installatie gereed is, komt na verloop van tijd de melding of men de hele computer wil scannen. Om te voorkomen dat AVG blijft 'zeuren', bij dezen het advies om na de installatie op de 'knop' Nu scannen te klikken.
Het kost misschien wat tijd (hoewel men ondertussen wel op de PC of laptop zou kunnen werken), maar dan hebben we 't maar weer gehad.
Na verloop van tijd is de scan gereed en kunnen we desgewenst op de 'knop' Rapport archiveren klikken.
Veel pleizer met AVG Zen / AVG Protection!